dissabte, 20 de febrer del 2010

Fargas i Tous, arquitectes

Algú m'ha comentat darrerament que en una de les classes del Xavier Monteys es va comparar el darrer edifici Mediatic d'Enric Ruiz Geli amb l'edifici de Banca Catalana del passeig de Gràcia de Tous i Fargas. Trobo que és una semblança (casual) molt encertada. L'estructura d'encavallades de les que penja tot l'edifici, les proporcions de la façana i l'ús de materials d'alta tecnologia i formes orgàniques (fibra de vidre en el cas de BC) son característiques dels dos edificis.
FARGAS i TOUS és un altre d'aquests casos d'arquitectes catalans que no han merescut massa atenció des del gremi i des de les publicacions. Tot i ser uns magnífics arquitectes (amb alguns altibaixos com tothom) que ténen grans edificis a Barcelona (el Banc de Bilbao a Diagonal amb Rambla de Catalunya, l'edifici Publi al Passeig de Gràcia, l'edifici Planeta a la Diagonal davant el Corte Inglés, etc...) i una primera època esplendorosa als anys 50 amb exemples com la Fàbrica Dallant o la casa Ballvé; és pràcticament impossible trobar publicacions sobre els seus edificis.
Sembla que la facultat d'arqutectura de LA SALLE (quina llàstima que siguin sempre les privades) vol solucionar aquest tema amb una publicació en DVD entrevistant al Sr. Fargas i amb comentaris d'arquitectes de Barcelona com oriol Bohigas, Helio Piñón, etc... Per descomptat jo participaré d'aquesta iniciativa de molt bon grat. JB.
Banca Catalana

1 comentari:

  1. I no és una mica irònic que siguin gent com el Bohigas o el Piñón qui "ara" reivindiquin a Fargas i Tous? No eren precisament aquests qui en ple clímax de l'Escola de Barcelona deixaven el "tecnologisme" de Josep Maria Fargas pel terra per reivindicar aquell proto-Po-Mo en forma de regionalisme crític a-la catalana que tenia a Bohigas com a monarca indiscutible? ... M'encanta l'edifici de Banca Catalana... Un bon exemple sobre com entaforar quatre barres catalanes fetes de poliestirè -o no-sé-quin plàstic- enmig de l'aparentment desordanat caos de la composició de la façana principal. I la mega-estructura deixant neta la planta de pilars no té res a envejar-li a la plàstica XXL desenvolupada per Koolhaas 30 anys més tard. Un gran equip, Fargas i Tous, sí senyor.

    ResponElimina