divendres, 19 de març del 2010

AAM (1)




























Aquest és un post que fa mesos que tenia pendent. És sobre l'Accademia d'Arquitectura de Mendrisio (a Suïssa), on tinc la sort d'estar d'erasmus per un any. N'explico una mica com funciona i desprès penjaré alguna fotografia de treballs d'alumnes.

A Mendrisio l'escola funciona ja amb Bologna: un Bachelor de 3 anys en el que es fan totes les asignatures obligatòries, i 2 de màster (no entès com a posgrau) on només es fa atelier (que son 15 ECTS per semestre) i optatives. Aquest sistema de 3+2 fa que molta gent faci el Bachelor en una universitat i el màster en una altra de diferent, i no existeix l'erasmus com a intercanvi d'un any i títol nomès d'una universitat. Pel que fa al professorat, en comptes de tindre el seu "propi" (com a Barcelona per exemple, o Zurich per dir-ne una altra de Suïssa), porten arquitectes de tota Europa per fer classes 2 dies a la setmana: dijous i divendres de 9 del matí a 6 del vespre. Això fa que en comptes d'ensenyar-se només una manera de projectar, (no vull dir una sola estrictament, però les escoles solen tindre un línia de projecte) cada professor ensenya la seva manera de fer arquitectura, el que fa obrir molt la ment.


Els altres tres dies es fan les assignatures teòriques, només d'escoltar i un examen i treball a final de curs. No hi ha treballets a mitjans de semestre, cosa que fa que la dedicació a l'atelier pugui ser més intensiva, però també que l'aprofitament de les assignatures sigui molt menor. No hi ha urbanística com una assignatura diferent de projecte com a l'escola, sinó que hi ha ateliers que són d'urbanisme. És un sistema de treball molt diferent, on no es treballa a casa per només mostrar-ho a la universitat, sinó que l'aula és un lloc de treball. Totes les aules són un únic espai dividit per mobiliari, el que afavoreix molt el anar a xafardejar que fan els altres alumnes i les correccions d'altres professors. A més, els alumnes de 3r, 4rt i fan classes junts, on cal fer 5 cursos d'atelier i 1 de diploma (PFC). Això està molt bé perquè s'aprèn molt de veure que fa la gent de cursos més avançats. Cada atelier té dos assistents (becaris a l'etsab), però són gent que ja ha acabat la carrera i que moltes vegades té un estudi propi muntat, i al ser 3 professors poden dedicar tot el temps necessari a cada alumne.


Softcatalà
Cada professor té llibertat per decidir el seu programa i el seu mètode d'ensenyament. També tria l'emplaçament, i a principi de curs es fa un viatge tot l'atelier en que l'objectiu més que veure el lloc acaba sent conèixer als companys. Cada atelier tria com vol corregir, si sobre paret o amb projector, si amb maquetes o amb renders, o si vol treballar individualment o amb parelles. Sol haver-hi crítiques sobre taula, gairebé només amb l'alumne, i d'altres més públiques en que es conviden arquitectes coneguts pels professors.


El que em meravella d'aquesta universitat, sobretot, és el sistema de treball que tenen amb les maquetes. No són només objectes per fer-ne fotos i deixar-les a casa: a les crítiques finals cada alumne porta la seva maqueta a 1:50. Es treballa molt durant el curs (a l'atelier, no a casa) i al taller de maquetes. L'infraestructura de l'escola també ho permet: hi ha dos tallers de maquetes, un amb les màquines pel polistirol (forexpan) i per la fusta (tant DM com fustes més maques), i un altre per a guix i formigó (el que va ser l'atelier de'n Zumthor). A més a més hi ha sales per pintar les maquetes i un taller de fotografia i de revelatge. Es fan maquetes amb tots els materials possibles: metalls, tela, plàstics varis, formigó, guix... ningú coneix el que el nostre estimat cartró ploma. Tampoc es treballa amb fusta de balsa.




A continuació les fotografies de les crítiques finals de curs. Es fan durant tota una setmana, i són públiques i amb arquitectes convidats. No es fa classe, així que tothom esta veient els treballs i presentacions dels altres. Són només de master aquestes, les divideixo en dos posts per a que no pesin massa.




ATELIER AIRES MATEUS
casa per a un multimilionari en una illa




ATELIER BURKHALTER - SUMI
teatre a hamburg en fusta






ATELIER CHRIST & GATENBEIN
grand hotel a sant moritz



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada