dijous, 9 de desembre del 2010

Sostenibilitat Insostenible | Jordi Badia | diari ARA

He començat una col·laboració mensual amb el diari ARA (el proper dissabte surt el primer article a les pàgines d'opinió) i fa uns dies van aprofitar per demanar-me un petit comentari sobre la sostenibilitat, a propòsit d'un reportatge sobre la ciutat de Masdar, projectada per Foster. Va sortir publicat el passat diumenge.


Sostenibilitat insostenible.
És evident que l’eficiència en el consum energètic ha de ser un dels temes prioritaris a l’hora de projectar un edifici, de la mateixa manera que el consum de combustible ja ho és a l’hora de comprar un cotxe. Ho hauria de posar a l’etiqueta de manera clara si els edificis nous en portessin. No tan sols l’energia que necessitarà per mantenir un nivell acceptable de confort al seu interior sinó també la que ha necessitat per a la seva construcció, aspecte que masses cops s’oblida i ens porta a situacions ridícules en les que el cost econòmic i energètic de construir un edifici o una ciutat d’emissions zero és senzillament insostenible.
No cal anar massa lluny per aprendre el que hem de fer. L’arquitectura tradicional sempre ho ha tingut clar: busca la bona orientació per garantir un escalfament natural a l’hivern i protegeix les finestres amb porxos i persianes a l’estiu, s’adapta a la topografia per evitar moviments de terres i es construeix amb els materials que té més a l’abast estalviant transports innecessaris.
Sentit comú i saviesa popular. No cal massa més i surt barat.
Jordi Badia.

link a Masdar City

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada