dissabte, 24 d’octubre del 2009

Recents edificis d'habitatges a Barcelona

En el marc d'un curs sobre l'habitatge, cal ser molt sensible al que s'està construint a Barcelona en aquest camp darrerament.
Ahir comentàvem a classe (UIC) la possibilitat de dedicar un dissabte a un recorregut pels darrers projectes interessants que s'han fet d'habitatges a Barcelona. Parlàvem d'anar a veure els magnífics habitatges de la Ronda de Dalt de la Marta Peris que han sigut finalistes dels premis FAD d'enguany, els d'Emiliano López i Mònica Rivera que van guanyar el FAD de l'any passat, els de Coll Leclerc del carrer Londres que van guanyar el Premi Nacional d'Arquitectura l'any passat, els de BOPBAA al Fòrum que acaben d'enllestir, els del Ferrater a la plaça Lesseps, i algun més.
Un dels més interessants (que vaig anar a visitar ahir) és el que figura a la imatge, un edifici de 85 habitatges tutelats de Sergi Serrat i Ginés Egea, dos ex-col·laboradors de BAAS. Tots els habitatges concentren el seu contacte amb l'exterior mitjançant una terrassa que construeix una façana porosa d'una extraordinària expressivitat gràcies a la composició sincopada dels forats. D'aquesta manera els autors han aconseguit construir un edifici d'habitatges sense finestres, quasi una gelosia immensa.
Tot i comptar amb un pressupost mínim, típic dels habitatges públics d'aquest país, s'adverteix un treball molt minuciós en el disseny del vestíbul d'accés que filtra la relació de l'edifici amb el seu entorn, així com també de l'equipament públic que ocupa la planta baixa.
El color blanc, tremendament brillant, el remarca respecte un entorn d'edificis vulgar, i reforça la potencia de la seva composició de façana. Sembla que el projecte pretenia pintar de negre les façanes i els veins s'hi van oposar. Crec que hagués sigut un error. El color negre hauria dissolt els forats en una façana molt més plana. Per altra banda el color blanc comunica un optimisme al conjunt molt adequat per uns habitatges tutelats ocupats majoritàriament per gent gran.
Un gran edifici. JB
link al projecte amb fotografies i plànols de l'ediici

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada