Ahir a la UIC vaig assistir a una de les millors conferències sobre urbanisme a les que he assistit mai. Va ser la que va donar Kees Kaan de l'estudi d'arquitectura holandés CLAUS & KAAN del que ja n'hem parlat algun cop a classe i que ha motivat altres "post" en aquest blog. CLAUS & KAAN va guanyar el concurs (amb Jaume Carner i un altre estudi de BCN liderat per Giovana Carnevali) per el projecte del Prat Nord. Aquest projecte proposa el planejament d'una gran superfície de ciutat en un lloc neuràlgic de l'àrea metropolitana i és probablement el projecte més ambiciós des del punt de vista urbanístic que s'està fent a Catalunya en aquest moment, que jo conegui. Al concurs es varen presentar prestigiosos equips catalans (veure publicació al QUADERNS) i la ressolució del jurat va ser molt discutida. Per a mi no hi havia color.
La gran discussió venia motivada en part per l'ubicació d'una gran zona verda central que tallaba en opinió d'alguns la relació entre el casc antic de la ciutat i el futur eixample. Algunes de les propostes més "tradicionals" (clàsica escola de Barcelona) basaven les seves propostes en el relligat de teixits del nou i el vell.
Kees Kaan va començar la seva intervenció amb unes imatges de la vista que es veu des del seu estudi a Rotterdam cap al riu que parteix la ciutat en dos. En les imatges es veien vaixells de transport que utilitzen el riu a diari, però també es veien utilitzacions del riu lúdiques el cap de setmana i il·luminacions del riu en dies festius. Kaan suggeia que en una ciutat tan densa com Rotterdam aquest espai buit era el principal espai públic de la ciutat, i el que era més important, la distància permetia la visió d'una façana de la ciutat que es convertia en imatge i logotip. Segons ell, el Prat, el primer lloc que veuen tots els que arriben a Barcelona des de l'aeroport, no té cap imatge, cap façana d'escala metropolitana.
El projecte guanyador del concurs proposava (amb imatges i dibuixos de gran simplicitat i bellesa) la ubicació d'un gran "cor" verd que permetía la distància adequada per veure la ciutat i la nova façana projectada.
La resta del projecte està treballat amb una gran profesionalitat, com per exemple el gra petit del nou eixample proposat, molt similar al de la ciutat històrica o la clara aposta pel carrer com a configurador de l'espai urbà, així com la barreja de tipologies, usos i alçades que segur que seran capaços de donar riquesa i varietat a la ciutat nova.
Una gran conferència. Una vegada més la UIC s'apunta el "tanto".
Ja hem iniciat contactes amb Kees Kaan (que està donant un curs de projectes a la UIC) per a que pugui venir al nostre curs de 3r de l'ETSAB a presentar els seus projectes de housing que us recomano estudieu a fons. JB.
link al projecte
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada