diumenge, 7 de març del 2010

Lessons for Students in Architecture. Herman Hertzberger




Aquest és un dels llibres més interessants que mai s'han escrit sobre arquitectura. Imprescindible per a un estudiant. Jo el vaig descobrir en un dels meus viatges de joventut a Amsterdam, on el Josep Bohigas me'l va recomenar de manera entusiasta.
El llibre parla sobre diferents conceptes arquitectònics bàsics (el que és públic i privat, el paper del carrer, l'espai públic, els espais intermitjos, la idea d'ordre en arquitectura, etc....) amb imatges molt ben triades que ajuden a comprendre aquests conceptes.
En uns moments on l'arquitectura més icònica sembla que està deixant pas a una arquitectura més mesurada i humana aquest llibre escrit l'any 1982 i que recull algunes de les classes que va impartir Hertzberger a l'universitat de Delft parla sobretot de com l'arquitectura ha d'estar connectada directament amb la gent. Totes les fotos estan plenes de persones, especialment nens, que viuen les arquitectures de manera activa, de vegades utilitant els espais d’una manera insòlita, no prevista. La seva és una arquitectura que no està basada en la bellesa de la imatge abstracta, sino que adquireix tot el seu sentit quan s'utilitza.
Herman Hertzberger és un magnífic arquitecte holandés molt famós als anys 80 i vinculat al Moviment del Team X i Aldo Van Eyck. Us recomano que feu una ullada als seus projectes, especialment als més antics.
Ara aquest llibre i la seva continuació estan disponibles al GoogleBooks de manera gratuita. No us els perdeu ! JB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada