diumenge, 16 de gener del 2011

ERASMUS a Winterthur



L'any passat era estudiant de Projectes de 3r en la classe del Jordi Badia i ara estic d'Erasmus a Winterthur. Aprofito que tenim aquest bloc per explicar-vos una mica la meva experiència, ja que potser alguns estudiants els hi pot interessar per fer l'any que ve un Erasmus.
Winterthur és una ciutat de Suïssa, la sisena més poblada amb 100.000 habitants. Està a uns 30 minuts de Zurich amb tren. És una ciutat petita i això és una de les coses que m'agrada. La universitat també és molt petita. A Zurich hi ha la gran i no se com funciona però pel que m'han dit se s'assembla al funcionament de la de Barcelona. En la de Winterthur som uns 250-300 estudiants en tota la carrera. Això permet tenir una relació molt més propera amb els professors i els alumnes.
La carrera està dividida en 2 parts, primer 3 anys de Bachelor i després 2 anys de Master. Jo estic fen assignatures de Master.
La universitat és una antiga fàbrica i el director de l'escola va fer el projecte per convertir-ho en l'escola d'arquitectura. Han afegit unes passarel·les i cada estudiant té la seva taula de treball, la gent aquí té els seus ordinadors, les seves impressores, fins i tot tenen neveres, cafeteres i alguns tenen sofàs. Treballen tot el dia a la uni, la gent no va a casa a treballar.
Està ben pensat, així no tenen el problema que tenim a l'ETSAB de sempre està buscant  un lloc lliure a la sala blanca o al 6è pis. Està organitzat de manera que els companys de les taules del costat acostumen a ser del Master que fas i així tens gent amb qui parlar del projecte o de les altres assignatures.



Hi ha dos Masters, el d'Urbanística i el de Construcció. Jo estic fent el de construcció i aquest semestre ens ha tocat fer l'edifici per a un banc. Ens han dividit en dos grups, i uns fan l'estructura en acer i els altres en fusta (aquest és el meu grup). Projectes són els dilluns i dimarts i dura tot el dia (de 8.30-5.30) però no és com a Barcelona, les correccions aquí son individuals amb el teu profe i dura una mitja hora. Un cop al més, es fa una correcció davant de tots els altres alumnes i amb 2 professors més, un arquitecte i un enginyer que entén de fusta o d'estructures metàl·liques.
A part de projectes és obligatori fer una assignatura que es diu Research, i que consisteix aquest semestre en pensar una peça de fusta que sigui alhora façana, estructura i que es comporti bé com a aïllant tèrmic. És molt interessant i està bé perquè es treballa en grups. Les altres assignatures serien com a optatives i son més teòriques.
La primera setmana es va fer un treball en grups, vam tenir que dissenyar un vestit amb paper (et fan pensar en les unions de les diferents parts) i també vam fer un edifici d'estructura de fusta de 4 pisos i que la planta baixa fos el màxim de lliure possible.
A part de les classes, a meitat de semestre vam fer un viatge de 5 dies amb tots els profes i alumnes del master d construcció a París. Està molt bé poder viatjar amb la uni i sobretot amb professors, a més a més ens vam repartir entre els alumnes un llistat d'edificis i cadascú va buscar informació i plantes, detalls i amb això es va fer una petita llibreta per a cada estudiant.
També es fan excursions per veure arquitectura o a fabriques on tallen els arbres i fan les peces per a estructures de fusta.

nova terminal de Zurich
Es treballa molt, però també fan festes a la uni! Els estudiants de primer tenen un treball que consisteix en muntar el tema d'il·luminació i organització d'un sopar que es fa al novembre per a tota l'escola. Va estar molt bé i a de més és la manera de conèixer més gent d'altres cursos.
  

La gent és molt oberta i com només som 7 Erasmus en total, tothom sap qui som i ens ajuden.
Després com a sopar de Nadal es va fer amb tots els alumnes de Master,tant els d'urba com els de construcció, uns 60 alumnes, i es va fer un sopar típic suís, fondue!
A part d'això molta festa amb la resta d'erasmus d'altres universitats però això ja no toca parlar-ne aquí! :)
El tema llengua és el problema principal, perquè totes les classes es fan en alemany. A més aquí es parla dialecte suís que és bastant diferent, però si ho demanes tots els profes i els alumnes parlen també l'alemany. Tot i que et deixen presentar el projecte en anglès, si esteu interessats en anar d'erasmus a winterthur us recomano que us poseu a estudiar alemany, perquè els profes fan les classes en alemany i els alumnes quan presenten algun treball també ho fan en alemany.


 fotos de l'entrega final d'aquesta setmana


espero que us hagi interessat, una abraçada des de Winterthur!
Meritxell


2 comentaris:

  1. Molt interessant Meritxell! Aprofita l'estada a Winterthur. Ànims amb les entregues!

    ResponElimina
  2. Molt i molt interessant, quina llàstima això de l'idioma, espero que te n'estiguis sortint. Molt curiosa la diferent organització d'assigantures i del sistema en general, projectes tot el dia i els minidepartaments per a cada estudiant, n'hem d'aprendre!

    ResponElimina